Skribenters olika områden

När man utför texter för någon annan ska man alltid tänka på att det inte är enbart skribenten själv som ska finna den intressant. Om man exempelvis driver en blogg som är tänkt att vara en lönsam sådan bör man lägga ned tid och känsla för att få den uppdaterad med nya inlägg och texter. Självklart också hålla sig till det område som bloggen handlar om, annars är risken att den tappar följare om det inte finns en röd tråd genom bloggen. Ett bra tips som skribent är att hela tiden utgå ifrån eget perspektiv när det gäller texter. Att till exempel tänka som så att man letar information om maträtter inom husmanskost och söker detta på internet där man då kanske hittar en hemsida som antas handla om det. Skulle det då visa sig att den hemsidan skriver om all annan mat än husmanskost har man genast förlorat en och säkert många fler besökare till den webbplatsen. Den skulle på en gång uppfattas som oseriös och de som letar efter just maträtter inom husmanskost kommer aldrig mer besöka den hemsidan.

Alla som driver eget oavsett vad det än gäller lever på kunder, eller som i de fall vi tar upp här; läsare. En hemsida kan inte överleva i längden om rykte uppstår att webbplatsen inte levererar det som gäster till sidan letar efter. Därav är det viktigt att den röda tråden finns som nämndes tidigare. Temat av skrivandet är också viktigt, vem ska man rikta texterna till. Är man själv intresserad av fotboll kan det vara ett bra tema att skriva om, här kan man nå ut till en större grupp människor eftersom fotboll är populärt. Nu med EM i sommar finns det mycket att skriva om som t.ex. EM gruppställning

Att driva en egen blogg eller hemsida är en av många olika former av skribenters områden.

Skribenter finns även i de vanliga välkända tidskrifterna men benämns för den del inte som journalist. En tidning kan ha olika inriktningar för sina skribenter. Det kan handla om allt från kulturskribenter till krönikörer för debatter och fakta inom olika områden. Aftonbladet är en av de tidningar som även satsat på musikskribenter och denna jobbannons i tidningen visar på hur många olika alternativ det finns för att jobba som skribent.

Det positiva med att jobba som skribent är också att man kan göra det när man önskar själv tidsmässigt och var man önskar göra jobbet någonstans. Att vara skribent online är fritt och därför lockar det många att satsa på detta yrke. Arbetsgivare behöver heller inte då betala för en stationär arbetsplats för sina anställda annat än kanske en dator och eventuell telefon. Därför har antalet digitala skribenter ökat i antal senaste åren. Det är ett yrke som ligger i framtiden och blivit mer populärt.

Många unga satsar också alltmer på bloggar och det är bevisat att bloggare lätt kan räknas in som ett vanligt jobb.

Flertalet människor satsar också på frilansande skrivjobb för egen del. Det har också ökat då man värdesätter att få jobba under frihet med att själv kunna spendera sin arbetstid utefter olika livsbehov. Att inte behöva infinna sig 8-17 på en arbetsplats kan gynna en människas effektivitet och medföra större produktion av de uppdrag man åtar sig som skribent.

Det man ändå bör ha som egenskaper när det gäller att frilansa som skribent online är att ha karaktär att kunna ta av sin tid för att skriva och att man dessutom gör det med en känsla av noggrannhet och engagemang i texterna man utför.

Också viktigt att inte låta kunder bli besvikna över innehåll eller att texterna inte levereras inom utsatt tidsram för deadline. Då är risken stor att man får svårt att få framtida uppdrag.