Skribenter lär sig se igenom myterna

Myterna om författaryrket är många. Kan en content manager sitta på Café Flore på vänstra stranden i Paris och diskutera världspolitiken? Har en copywriter råd att koppla av med ett safari i Afrika efter en framgångsrik kampanj? De flesta skribenter blir inte berömda. Men det finns likheter mellan skribenters olika områden, en nobelpristagare, en trollkarl, en sångtextförfattare och en copywriter håller alla på med ord. För en del leder slitet till framgång och pengar. Det är så mycket ord kan användas till. Om du ska montera soffgruppen, använder du texten som ger instruktioner om hur man går till väga. Någon har skrivit orden. Du vill gå på bio men först läser du igenom sammanfattningar som beskriver handlingen i olika filmer, dessa texter har någon har skrivit åt dig. Sopsorteringen har en manual som visar dig var du ska slänga skräpet.

Yrkeskunskap ger utdelning

Som skribent på nätet har du mycket att välja på. Du kan skriva bloggposter med sponsrat innehåll. Du får vara olika personer. En sminkintresserad tjej, en punkare, ett hockeyfan, inte ens caféstolen i Paris kan erbjuda ett sånt händelserikt liv. Stundtals är texten oläslig vid genomläsning. Det finns varken rim eller reson. Det saknas något. Genialitet? Nej, snarare ödmjukhet. Du får påminna dig om vad texten ska användas till och börja om.

Är du bra på att skriva? Allting är relativt. Om en salsadansare satte sig vid tangentbordet kanske det skulle ta en evighet att få ihop 300 ord. Om du kan nå dina deadlines och dina inkomster ökar är det troligt att du valt rätt yrke. Yrkesskicklighet har med snabbhet att göra. Hemmakocken klarar av att laga mat åt sig själv, men har inte drivet som en à la carte kock kan lägga i dagen under en hektisk fredagskväll. Du får hjälp av redaktörer, korrekturläsare och rättstavningsprogram. Ni jobbar i ett team och tillsammans skapar ni något som går att leva på.