Fakta och Fiktion

Om du jobbar som skribent är det ofta din uppdragsgivare som sätter ramarna för din text. I vissa fall kan det röra sig om ett bestämt ämne som du ska skriva om. Du gör klokt i att söka information om ämnet innan du börjar skriva. Fundera lite innan du börjar. Om du ska skriva om motorcross, vem i släkten var det som alltid var så entusiastisk för denna sport? Har du något minne som har anknytning till en tävling? Om du har flera årgångar av MC-tidningar liggande i garderoben och en stor boksamling så är det säkert lättare att vara författare i den digitala världen men om du vill överleva som skribent så kommer du behöva skriva om ämnen som inte ligger dig särskilt varmt om hjärtat.

Fakta kickar igång hjärnan

Att skriva kan vara en behaglig process. En del tycker om att lyssna på Bach medans de skriver. Andra föredrar fågelkvitter. Välj din favoritstol. Någon vill sitta, någon vill stå. Andra föredrar kökssoffan. Försök leva dig in i ämnet du skriver om. En person som utövar motorcross blir säkert lerig och bränd av solen. Troligen kan man hamna bakom någon vars däck sprutar jord i ens ansikte. Det måste vara svårt att hålla sig på banan. Sker det ofta olyckor? Publiken behöver vederhäftiga texter för att kunna engagera sig.

En plats i solen

Har du någon favoritkompositör? Tycker du om Frank Sinatra när han sjunger “Fly me to the moon?” Då är det säkert Frankie boy som blir din räddning när du försöker komma igång med en text om golf och företagsförsäkringar. Snart kommer du ta mängder av uppdrag som handlar om allt från grekisk mat till landsbygden och pasta, utan att tveka. Så länge du har rytmen i blodet kommer du att fortsätta ordbehandla. Och när du söker efter information på nätet om ditt ämne hittar du också det som du inte skriver om, men som ändå är kul att veta.